Dwelling - Eureka


Porche

by Annette Chu, Timothy Cheung, Kan Tong

The Yan Chai Jockey Club Care and Attention Home interior project is a bold attempt to change a Hong Kong typical elderly home, from often conceived as a gloomy space lacking of character into a more home-like environment incorporating technology.

Situated next to a park and occupies two floors of a multi-services complex, the design optimises natural light by creating full-height windows to all common rooms and dormitories.  It also allows residents and their visitors to enjoy the lush greenery outside and look down to their local park.

The interior design makes reference to the memory of old villages, and how people gather at the threshold spaces in front of their home and chat with their neighbours.  Making use of the architectural language of “porches”, the design creates intermediate space between private dormitories and communal space, giving residents a diversity of spaces.  It also dilutes the perception of a long corridor and creates space with various characters, helping residents especially those with dementia to locate and navigate themselves.

White cement terrazzo with green and pink glass chips, different shades of wood are used to create a more timeless environment.   Inside the bedrooms are softly carpeted floor and wood.   Each resident enjoys a custom-made bedside cabinet with RFID lock where they can hide their own treasure.  Wood cabinets, a wood privacy screen, and a TV lift cabinet at the end of the bed are provided for each resident.  Each resident can also control the lighting colour and intensity of his or her individual space.

There is nothing more wonderful than seeing more the residents have taken more walks inside the newly transformed home, and their family is enjoying their visit and spending time there.

Porche

read more

by Annette Chu, Timothy Cheung, Kan Tong

The Yan Chai Jockey Club Care and Attention Home interior project is a bold attempt to change a Hong Kong typical elderly home, from often conceived as a gloomy space lacking of character into a more home-like environment incorporating technology.

Situated next to a park and occupies two floors of a multi-services complex, the design optimises natural light by creating full-height windows to all common rooms and dormitories.  It also allows residents and their visitors to enjoy the lush greenery outside and look down to their local park.

The interior design makes reference to the memory of old villages, and how people gather at the threshold spaces in front of their home and chat with their neighbours.  Making use of the architectural language of “porches”, the design creates intermediate space between private dormitories and communal space, giving residents a diversity of spaces.  It also dilutes the perception of a long corridor and creates space with various characters, helping residents especially those with dementia to locate and navigate themselves.

White cement terrazzo with green and pink glass chips, different shades of wood are used to create a more timeless environment.   Inside the bedrooms are softly carpeted floor and wood.   Each resident enjoys a custom-made bedside cabinet with RFID lock where they can hide their own treasure.  Wood cabinets, a wood privacy screen, and a TV lift cabinet at the end of the bed are provided for each resident.  Each resident can also control the lighting colour and intensity of his or her individual space.

There is nothing more wonderful than seeing more the residents have taken more walks inside the newly transformed home, and their family is enjoying their visit and spending time there.

close



Black Tenement_dwelling_renovation_Eureka


The Black Tenement

by Annette Chu & Gigi Chu

The project is a renovation to a 4 storeys tenement building from 1950s in Peel Street, Central. We recalled our first visit there.  Inside the 50 years old Chinese noodle store on the left-hand side of the entrance, we heard the owner chit chatting with his regular.  We entered the gate, walked up the internal staircase, and found “No.15 fourth floor” handwritten in Chinese on the wall in front of the apartment door.  It propelled us to keep the element of traditional handcraft typography in our design.

The building is painted completely black to contrast the vibrant street life, highlighting the life inside the old Chinese noodle store and the new Western coffee shop.  The design wants to create an interplay between existing and new, rough and craft elements.  We approached one of very few stencil craftsmen left in Hong Kong to chisel some signages for us.   Mounting next to the entrance gate is a metal plate telling a brief history of Peel Street.  On both sides are some zinc stencilled letter boxes with letters on zinc stencil. The existing concrete stairs with ceramic tiles nosing are kept, and the damaged part is painted with a number using a similar stencil during repair, indicating the step number hinting one’s whereabouts.

There are six studio flats and one 2-bedroom flat inside the building. Outside each unit is a thin black steel frame for umbrella with the flat number plate and an entrance light.  Renders of the old concrete columns and beams are hacked off carefully and remain exposed inside the units, and the design introduces a clean lines design with a limited palette of materials.  The two different layout calls for two different settings for the studios. One uses a bespoke sliding timber screen adding a warm element to the concrete and the light grey epoxy flooring, while the other uses a string curtain resulting a more theatrical atmosphere.

For the 2-bedrooms flat, the design caters a partly undetermined layout. A modular furniture system with pull-down bed and moveable boxes is installed along two main walls. Together with the bi-folding metal screens, tenants can decide on their living room and bedroom location and organize their preferred interior arrangement.  T

We recalled our first visit there. Inside the 50 years old Chinese noodle store on the left-hand side of the entrance, we heard the owner chit chatting with his regular. We entered the gate, walked up the internal staircase, and found “No.15 fourth floor” handwritten in Chinese on the wall in front of the apartment door. It propelled us to keep the element of traditional handcraft typography in our design.

The building is painted completely black to contrast the vibrant street life, highlighting the life inside the old Chinese noodle store and the new Western coffee shop. The design wants to create an interplay between existing and new, rough and craft elements. We approached one of very few stencil craftsmen left in Hong Kong to chisel some signages for us.   Mounting next to the entrance gate is a metal plate telling a brief history of Peel Street. On both sides are some zinc stencilled letter boxes with letters on zinc stencil. The existing concrete stairs with ceramic tiles nosing are kept, and the damaged part is painted with a number using a similar stencil during repair, indicating the step number hinting one’s whereabouts. There are six studio flats and one 2-bedroom flat inside the building. Outside each unit is a thin black steel frame for umbrella with the flat number plate and an entrance light. Renders of the old concrete columns and beams are hacked off carefully and remain exposed inside the units, and the design introduces a clean lines design with a limited palette of materials. The two different layout calls for two different settings for the studios. One uses a bespoke sliding timber screen adding a warm element to the concrete and the light grey epoxy flooring, while the other uses a string curtain resulting a more theatrical atmosphere.

For the 2-bedrooms flat, the design caters a partly undetermined layout. A modular furniture system with pull-down bed and moveable boxes is installed along two main walls. Together with the bi-folding metal screens, tenants can decide on their living room and bedroom location and organize their preferred interior arrangement

The Black Tenement

read more

by Annette Chu & Gigi Chu

The project is a renovation to a 4 storeys tenement building from 1950s in Peel Street, Central. We recalled our first visit there.  Inside the 50 years old Chinese noodle store on the left-hand side of the entrance, we heard the owner chit chatting with his regular.  We entered the gate, walked up the internal staircase, and found “No.15 fourth floor” handwritten in Chinese on the wall in front of the apartment door.  It propelled us to keep the element of traditional handcraft typography in our design.

The building is painted completely black to contrast the vibrant street life, highlighting the life inside the old Chinese noodle store and the new Western coffee shop.  The design wants to create an interplay between existing and new, rough and craft elements.  We approached one of very few stencil craftsmen left in Hong Kong to chisel some signages for us.   Mounting next to the entrance gate is a metal plate telling a brief history of Peel Street.  On both sides are some zinc stencilled letter boxes with letters on zinc stencil. The existing concrete stairs with ceramic tiles nosing are kept, and the damaged part is painted with a number using a similar stencil during repair, indicating the step number hinting one’s whereabouts.

There are six studio flats and one 2-bedroom flat inside the building. Outside each unit is a thin black steel frame for umbrella with the flat number plate and an entrance light.  Renders of the old concrete columns and beams are hacked off carefully and remain exposed inside the units, and the design introduces a clean lines design with a limited palette of materials.  The two different layout calls for two different settings for the studios. One uses a bespoke sliding timber screen adding a warm element to the concrete and the light grey epoxy flooring, while the other uses a string curtain resulting a more theatrical atmosphere.

For the 2-bedrooms flat, the design caters a partly undetermined layout. A modular furniture system with pull-down bed and moveable boxes is installed along two main walls. Together with the bi-folding metal screens, tenants can decide on their living room and bedroom location and organize their preferred interior arrangement.  T

We recalled our first visit there. Inside the 50 years old Chinese noodle store on the left-hand side of the entrance, we heard the owner chit chatting with his regular. We entered the gate, walked up the internal staircase, and found “No.15 fourth floor” handwritten in Chinese on the wall in front of the apartment door. It propelled us to keep the element of traditional handcraft typography in our design.

The building is painted completely black to contrast the vibrant street life, highlighting the life inside the old Chinese noodle store and the new Western coffee shop. The design wants to create an interplay between existing and new, rough and craft elements. We approached one of very few stencil craftsmen left in Hong Kong to chisel some signages for us.   Mounting next to the entrance gate is a metal plate telling a brief history of Peel Street. On both sides are some zinc stencilled letter boxes with letters on zinc stencil. The existing concrete stairs with ceramic tiles nosing are kept, and the damaged part is painted with a number using a similar stencil during repair, indicating the step number hinting one’s whereabouts. There are six studio flats and one 2-bedroom flat inside the building. Outside each unit is a thin black steel frame for umbrella with the flat number plate and an entrance light. Renders of the old concrete columns and beams are hacked off carefully and remain exposed inside the units, and the design introduces a clean lines design with a limited palette of materials. The two different layout calls for two different settings for the studios. One uses a bespoke sliding timber screen adding a warm element to the concrete and the light grey epoxy flooring, while the other uses a string curtain resulting a more theatrical atmosphere.

For the 2-bedrooms flat, the design caters a partly undetermined layout. A modular furniture system with pull-down bed and moveable boxes is installed along two main walls. Together with the bi-folding metal screens, tenants can decide on their living room and bedroom location and organize their preferred interior arrangement

close



Dwelling - Eureka


Togethernes

by Annette Chu, Tommy Yeung, Emily Po

A study of HK movie ‘72 tenants’ to understand the essence of a neighbourhood, and how small architectural interventions create the interesting scenes where neighbours chit-chat, gather, or fight... This is further translated into a ‘Neighbourhood’ design concept for an intergenerational co-living high-rise environment where elders and youth share space, share thoughts, share experiences.

Togethernes

read more

by Annette Chu, Tommy Yeung, Emily Po

A study of HK movie ‘72 tenants’ to understand the essence of a neighbourhood, and how small architectural interventions create the interesting scenes where neighbours chit-chat, gather, or fight... This is further translated into a ‘Neighbourhood’ design concept for an intergenerational co-living high-rise environment where elders and youth share space, share thoughts, share experiences.

close



Dwelling - Eureka


Corner

by Annette Chu, Vincent Kwok and Gabriel Lee

Inspired by the bi-directional reading of punched letters and patterns on the folding metal gates, we asked a question: how shall one perceive this 1960s tenement building (“tong lau”) at the corner of Tai Ping Shan Street and Upper Station Street? Where two streets meet, the building at the corner has its two facades in view. When you are frontal to one façade, the other will be at perpendicular. Vice versa, the degree of viewing to both facades will always add up to 90. True? We first honestly express the four storeys of residential units by four arrays of aluminium sections, with sizes and spacing resembling the construction of the metal gates. Deliberately, one side of each section is of a different colour. Let it be silver. And with a progressive turn of 2 degree, each section is at a slightly different angle. Light. Reflection. Movement of people. Various degrees of ‘redness’ are seen. A pottery gallery has moved in to the ground floor and basement, forming part of the informal art network in this neighbourhood. Above, there are two studios and one duplex residential unit where a rich palette of colour and materials are introduced. Foldable windows are introduced on Upper Station Street façade, giving the possibility of opening up the interior to a quiet street in the city. Photographer: William Au-Yeung, Bo

Corner

read more

by Annette Chu, Vincent Kwok and Gabriel Lee

Inspired by the bi-directional reading of punched letters and patterns on the folding metal gates, we asked a question: how shall one perceive this 1960s tenement building (“tong lau”) at the corner of Tai Ping Shan Street and Upper Station Street? Where two streets meet, the building at the corner has its two facades in view. When you are frontal to one façade, the other will be at perpendicular. Vice versa, the degree of viewing to both facades will always add up to 90. True? We first honestly express the four storeys of residential units by four arrays of aluminium sections, with sizes and spacing resembling the construction of the metal gates. Deliberately, one side of each section is of a different colour. Let it be silver. And with a progressive turn of 2 degree, each section is at a slightly different angle. Light. Reflection. Movement of people. Various degrees of ‘redness’ are seen. A pottery gallery has moved in to the ground floor and basement, forming part of the informal art network in this neighbourhood. Above, there are two studios and one duplex residential unit where a rich palette of colour and materials are introduced. Foldable windows are introduced on Upper Station Street façade, giving the possibility of opening up the interior to a quiet street in the city. Photographer: William Au-Yeung, Bo

close