« back

Cycle Hub 4

New Territories, Hong Kong

year: 2014
status: completed
type: cycling network facilities
area:
cost: undisclosed

M
M
L
L
M
M

Hub 4 is approximately 3300m2. As the cycling path enters to the hub at the northern corner, the master layout design deliberately makes use of the practising area to divide the long strip of the site into two zones: the southern part as a leisure garden and the northern part as the cycle parking area. There are three ancillary building structures to be built on the site, and their locations further create clear demarcation on the site without compromising the operational and maintenance requirements. The three buildings including the public toilet, cycle rental kiosk and first aid kiosk are all of one storey. The proposed public toilet is located at the north-west corner facing the new footpath and with the cycle parking areas at its immediate back. Three small pieces of landscaping area are designed to create a clearer boundary and screen it from the footpath. The cycle rental kiosk and the first aid kiosk are located at the other end of the practising area. The paving area in front of the cycle rental kiosk forms a gathering zone for users. The canopies of the two buildings, facing each other, act as a sheltered transit space between the landscaped garden and the practising area. Due to the urban context of the site and its openness, the three structures are perceived as objects/ sculptures conspicuous from all sides in the hub. Being a cycling hub, the aesthetic of the structures resembles a twisted cube and reflects the dynamic qualities of the site. The building envelope is generated by slightly rotating the sectional profile along the frontage and these changes could be read from the side elevations. This treatment also starts breaking the idea of the box without diminishing the operational efficiency of a rectilinear space. All three structures will be cladded with high-density stratified timber panels suitable for external use to give the structures a natural quality.

 

Lead Consultant: URS Hong Kong Limited/ Aecom Consulting Services Limited

Design Team: 

Hub 4: Annette Chu and Gilles Chan, in collaboration with T. S. Chu Architects Ltd.