« back

Drama Studio

Ngau Chi Wan, Hong Kong

year: 2014
status: completed
type: drama studio
area: 250m2
cost: HK$1,150,000

M
M
M
M
M
M
L
M
M

 

Enchanted by the temporal nature of the brief to transform an old hall of a 1960s school building into a Drama Studio, and be able to return it to how it used to be as a social space for students' daily lunch and gatherings, the project is a drama itself.
 
 
An immediate thought came up - curtains! 
 
 
Colourful sheers flowing around the space; pitch blackness of velvet housing a play; complete openness revealing the beauty of the hall - an evolving background for many different happenings is set up.
 
Slightly offset from the surrounding wall, a clear-cut loop is formed. Within the loop is complete blackness which is essential for drama practices; outside the loop is where everything stays at its original state. To seal off the gaps at ceiling, a bulkhead in mirror stainless steel finishes marks the line where old and new meets, extending the very black inside and the original white outside both to the infinite. 
 
Playing between the curtains, not only can the girls be engaged with the space, they can even actively create their own space! Apart from the layer of black velvet curtains, the layer of colour sheer is where they can stretch their imagination. By making use of buttons, the sheer is equipped into a device which they can shape in multiple ways, creating a sea of waves, a wedding gown, a forest on fire...
 
The project aims to treasure the age and beauty of the old building, at the same time, bring in new energy to revive the space with the school's progressing vision. Just as how a make-up desk has now emerged from the old study desk.
 
 
 

Design Team: Wendy Hui, Annette Chu, Melissa Tsang

Text: Wendy Hui