Public - eureka


Island Piers

A pier is functional and at the same time a beautiful landscape for public to enjoy

Yi O pier - land art

With a lush green natural backdrop, Yi O pier is extended out to almost 150m from the shore.  A long canopy structure in a pure sculptural form is proposed, like a stroke in the painting.  The proposed canopy is constructed using steel structure and is cladded with white aluminium panels to create a beautiful relationship with the blue sea and green hills.  It is supported by groups of fins which create individual spaces within the pier for people to enjoy the view, go fishing, and wait for the ferry.  Each fin is constructed using steel columns cladded in mirrored aluminium, subtly reflecting the surroundings.  The long walkway to the pier is modified at locations where water is shallow to create seating steps, bringing the public close to the water.  All canopy materials can be prefabricated in a factory and installed on site.    Thin aluminium handrails echo the rhythm of the fins, and the benches will be in GRC which are durable and modular. Solar power LED lights can be installed on both sides of the walkway, which not only reduces the visual impact of large solar panels and the vast initial installation cost, but can create atmospheric setting at night.

Leung Shuen Wan - A respect to the Tin Hau Temple

Leung Shuen Wan is one of the two temples in Hong Kong which have a marine parade to celebrate the Tin Hau Festival.  It is important its pier can provide a larger canopy for the mass and at the same time minimize visual obstruction to the  temple.  Paying tribute to the Tin Hau, the Chinese goddess of the sea, the design concept of the canopy is like a big canvas protecting the public gently.  Supported in grey thin steel columns, the canopy provides a 17m by 17m coverage to the two sided pier.  It overhangs by 1m to the front of the pier, allowing the public to enjoy the sea view in a protected setting.   At its highest point, the canopy integrates the light tower which currently obstructs the clear vista of the temple. The canopy is cladded in white aluminimum strips on the front and back, and translucent polycarbonate in the major plane.  In the evening, the structure glows, contributing to the atmosphere of the square. Solar power LED lights can be installed at the edges of the pier,  which not only reduces the visual impact of large solar panels and the vast initial installation cost, but can create atmospheric setting at night.  

 

 

 



Eureka - Public


Mountain Bike Shelter

by Annette Chu, Tommy Yeung & Gigi Chiu

The concept for the Mountain Bike Shetler began with the idea of creating a series of pitch roof in the form of  timber rafter structure, and each structure is spaced to create sufficient space for bike parking.   The pitched roofs and natural materials form a mountain-like shelter, which blend into the surrounding mountainscape.  Under this one big shelter  are toilets, first aid kiosk and communal space.  Sunlight shining through, breeze blowing through, the shelter provides abundant shading, giving bikers a pleasant space to enjoy the nature.



Public - Eureka


West Landscaped Deck

by Annette Chu, Timothy Cheung & Gigi Chiu

 

The concept of the West Landscaped Deck maximizes the opportunity to provide public space and greenery for public enjoyment, with open views to Victoria Harbour.  The West Landscaped Deck provides a major walkway connecting the new harbourfront to the garden adjacent to Grand Hyatt.  It has three major parts:  The Viewing Deck at the north where a large open space with a gently sloping down lawn is designed for public to rest, stay, have leisure activities with Victoria Harbour as a wonderful backdrop.  Performances can also take place.  Connecting the north and south is The Green-way with extensive planting on both sides to give a calm and comfortable walking experience.  A light-weight canopy with form and shape varying rhythmically and designed to harmonize with the surroundings is provided along the pedestrian walkway to pro for sun and rain shelter.  Given the proximity to the Hong Kong Academy for Performing Arts and the Hong Kong Arts Centre, the southern part is The Open Air Gallery where a corridor paved with lawn is provided on the west side of the WLD such that additional space amid greenery is available for potential art works display.



Public - Eureka


Under the Flyover

by Annette Chu and Tommy Yeung